Web_header_2.0

Veckans utmaning nr 9: Ta dig tid att tänka! 
 

Nu är det dags för näst sista utmaningen som handlar om att ta sig tid att tänka.

Det intressanta är att de allra flesta av oss behöver använda vår hjärna för att kunna tänka ut saker när vi är på jobbet. Alltifrån att vår huvuduppgift är att tänka ut smarta lösningar eller idéer till att vi behöver veta vad vi ska säga och göra för att få arbetet att fungera så bra som möjligt. Men hur ofta står det "tid att tänka" i kalendern?


På något sätt förväntas vi bara komma på allt under möten, när vi sitter och skriver en rapport eller förbereder en presentation osv. Ofta dessutom samtidigt som vi håller på med allt det där andra som att kolla mejl, svara i telefon eller prata med en kollega vid skrivbordet mittemot.

Ytterst få av alla de personer jag mött genom åren har ens tänkt tanken att avsätta tid för att tänka trots att det är så otroligt viktigt.

Nu behöver ju inte tänkandet vara kopplat till jobbet utan det kan även handla om att vi tänker och reflekterar kring vår tillvaro i stort. Är vi nöjda med det vi har, är det något vi skulle vilja ändra på och hur skulle vi i så fall kunna göra det. 
 
Gör så här:

Försök att från och med nu avsätta minst 2 timmar varje vecka för att bara tänka. Ja, alltså inte när du samtidigt sitter framför datorn och kollar mejl med telefonen påslagen eller om det är privat, med familj eller vänner runt om kring dig, teven påslagen osv.

Försök verkligen att ge dig själv tid och rätt förutsättningar för att komma in i ett tankeflow och se vilka fantastiska effekter det kan ge.

Några idéer här är att antingen ta en promenad eller springtur samtidigt som du tänker. Dock med möjlighet att på något sätt få ner dina tankar och idéer när de kommer. Se därför till att du t ex har papper och penna med dig, kan prata med Siri eller motsvarande, spela in röstmeddelande eller att du mejlar dig själv.  

En annan idé är att ha din tänkartid samtidigt som du gör något rutinartat som du inte behöver anstränga dig allt för mycket för att klara av. Det finns nämligen studier som visar att om vi låter tankarna vandra samtidigt som vi gör någon "syssla" av enklare eller mer rutinartad karaktär så kommer de kreativa och utvecklande tankarna lättare till oss. T ex om du står och lagar mat, stryker tvätt, kör bil, sorterar något, packar paket eller gör någon rutinartad uppgift på jobbet.

Mina personliga favoriter då jag ofta får mina bästa idéer, svar på olösta problem o s v är:

  • Duschen (jag brukar t o m medvetet ta med mig jobbtankar och ställa mig i duschen).
  • Skogspromenaden med hunden.
  • I bilen när jag kör längre sträckor och inte behöver fokusera så mycket på trafiken i sig (OBS! jag stänger av radion och har Siri på min iPhone redo så att jag kan prata in istället för att skriva när tankarna och idéerna kommer).
  • I en bakåtlutad solstol :-).
     

Utmana dig själv i veckan att avsätta tid för att tänka, både jobbmässigt och privat.

Lycka till så hörs vi snart igen!

Nyhetsarkiv