Web_header_2.0

Veckans utmaning nr 8: Att säga NEJ som ett strategiskt val!

Hoppas att du klarade utmaningen under veckan som gick och därmed har en "Att inte göra"-lista!

Nu återstår utmaningen att ibland faktiskt behöva säga nej till förfrågningar osv som faller inom ramen för din nya lista.

Därför handlar utmaning nr 8 om att kanske lite lättare kunna säga nej när det behövs.

För att få tiden att räcka till måste du hela tiden göra medvetna val. När du säger ja till vad andra vill att du ska göra eller medverka i måste du kanske samtidigt säga nej till vad du själv vill eller behöver göra.

Därför vill jag uppmana dig att börja se ditt nej som ett strategiskt val för att faktiskt ha tid och möjlighet att prioritera viktigare saker (även om det bara är för stunden som du ska se i några exempel längre ner).

Det är en sak att skriva på sin "Att inte göra"-lista att man inte ska ta på sig en ny uppgift eller säga nej till släktingar som vill komma på besök och det kan vara en helt annan att faktiskt leverera det där "Tack, men nej tack" eller "Nej, det går tyvärr inte".

Därför kommer veckans utmaning handla om hur du lite lättare kan leverera ett nej och att sen såklart träna hela veckan på att göra det :-).
 

Gör så här:
 

Börja använd "JA!-NEJ-JA?"-modellen!

Vad innebär då den här modellen? Jo, att du istället för att direkt behöva formulera ett nej så börjar du att tala om vad du faktiskt behöver/vill säga ja till. Därefter levererar du ditt nej (eller inte just nu) och som avslutning hjälper du personen vidare på något sätt genom ditt "Ja?".

För att ge några exempel:

"Jag sitter upptagen med den här rapporten just nu och den måste bli klar senast i eftermiddag (JA!) så jag kan tyvärr inte hjälpa dig just nu (NEJ). Om du vill får du gärna komma tillbaka imorgon för då har jag mer tid att kunna hjälpa dig.(JA?)"

"Jag har fullt upp just nu med saker jag behöver prioritera (JA!) så jag hinner tyvärr inte förklara hur du ska göra (NEJ) men jag vet att det finns en jättebra instruktion på intranätet och jag kan skicka länken nu på en gång. (JA?)"

"Här på avdelning W jobbar vi bara med X (JA!) så jag kan tyvärr inte hjälpa dig (NEJ) utan behöver hänvisa dig till person Y på avdelning Z som har hand om de här sakerna. (JA?)" 

"Det vore roligt att ses men just nu har vi väldigt mycket att få ihop på hemmaplan (JA!) så vi får tyvärr tacka nej till ett besök (NEJ) och så kanske vi kan komma till er och hälsa på i sommar istället? (JA?)"

"I år har vi bestämt oss för att ta det lite lugnt (JA!) så det passar tyvärr inte att vi har släktträffen hem hos oss i år (NEJ). Kanske kan vi ses och äta gemensam brunch på en restaurang eftersom vi gärna vill träffas? (JA?)"

Förfrågningar du får på stående fot kan man ibland lyckas avvärja genom att be personen ifråga mejla för att du ska kunna titta på det när du har tid/möjlighet (OBS! här har du inte lovat att du ska göra något, bara att personen ska mejla istället för att du svarar ja eller nej direkt).

Då får du lite betänketid och kan lättare formulera ett eventuellt ja eller nej och dessutom finns möjligheten att det kanske faktiskt aldrig kommer ett mejl.
 
Lycka till så hörs vi snart igen!
 

 

Nyhetsarkiv