Web_header_2.0

Veckans utmaning nr 7: Skapa din "Att inte göra"-lista 

Hoppas att du klarade utmaningen under veckan som gick!

Förhoppningsvis var det inte bara en veckoutmaning utan något som du gör i vardagen så mycket som möjligt.

Nu är det dags för utmaning nummer 7 som handlar om att skapa en "Att inte göra"-lista.

Många är vi som har diverse "Att göra"-listor både på jobbet och hemma, såväl fysiska som digitala eller mentala listor. Men har du någonsin tänkt på att skapa en "Att inte göra"-lista?
 
Är svaret nej? Då är du inte ensam och under veckan som kommer är din utmaning att skapa en!
 
Tanken med att skapa en "Att inte göra"-lista är att frigöra tid och energi till sånt som du faktiskt ska, bör och vill göra!
 
När du väl har skapat din lista kommer du i nästa utmaning få lite tips kring hur du lättare kan säga nej till sånt som faktiskt är uppskrivet på din "Att inte göra"-lista.
 
Om du tycker att det är jobbigt att skriva ner saker som du inte ska göra eller som du framöver faktiskt bör säga nej till så tänk på hur mycket viktigare det är att du i första hand faktiskt får gjort allt det där som står på din verkliga "Att göra"-lista.
 
Gör så här:
Börja med att avsätta en stund för att skapa din lista.
Om listan gäller jobbet så fundera över allt du faktiskt gör i vardagen och vad som kanske inte ingår i din roll/funktion.

OBS! Här gäller det att skilja på när du tar på dig saker som du faktiskt inte ska göra eller när andra utnyttjar din vänlighet osv och på de tillfällen när du såklart ska göra vad du kan för att ställa upp för dina kollegor eller medmänniskor och göra det bästa av vissa situationer.
 
Ibland har du uppgifter eller personer som borde hamna på din "Att inte göra"-lista och när de gör det blir det lättare att säga nej eller åtminstone göra dig själv lite mer svåråtkomlig.
 
Det som händer när du skapat en "Att inte göra"-lista är att du plötsligt blir mer medveten om när dessa situationer, uppgifter eller personer dyker upp och du kan då dessutom ha förberett vad du ska säga eller göra för att lättare hantera situationen.
 
Det kan också handla om saker du gör av slentrian, nyfikenhet eller för att du inte kan säga nej eller orkar fatta ett beslut. Exempel på såna kan vara:

  • Svara på cc-mail - Ett mail där du är på kopiaraden ska vara för kännedom och inte för åtgärd så därför ska du inte behöva svara på dessa.
  • Ringa tillbaka till nummer som ringt dig bara för att du är nyfiken. 
  • Kolla mailen det första du gör på morgonen - Fundera först ifall det faktiskt inte finns viktigare saker att ta tag i först.

Finns det något på din "Att göra"- lista som du faktiskt helt enkelt kan flytta över på din nya "Att inte göra"-lista?

Gör du listan privat så tänker du ut situationer som du kanske lätt hamnar i för att du har svårt att säga nej eller för att du får dåligt samvete om du inte gör det.

Det kan också vara roliga saker men där det helt enkelt blir för mycket av det goda ibland och att det därför, om än tillfälligt, bör hamna på din "Att inte göra"-lista.
 
Lycka till så hörs vi snart igen!

Nyhetsarkiv