Web_header_2.0

Veckans utmaning nr 4: Byt plats med kollegan!

En otroligt vanlig orsak till att vi har svårt att fokusera och koncentrera oss på arbetsplatsen är att vi ständigt blir avbrutna. Till stor del av oss själva (det kommer ytterligare en utmaning på temat lite längre fram) men också att andra "stör"/avbryter oss när vi är mitt uppe i något.
 
Detta gäller oftast oavsett i vilken typ av kontorsmiljö vi sitter men det kan vara lite olika knep som vi behöver ta till för att kunna sitta ostört.
 
Har du ett eget rum och kan stänga dörren så gör det vid behov och sätt en tydlig lapp på dörren om när du blir tillgänglig igen.
 
Sitter du i ett klassiskt kontorslandskap så försök i första hand att sätta dig i ett tyst rum, konferensrum eller liknande.

Det är tyvärr inte helt ovanligt att det är stor brist på rum eller utrymmen att sätta sig i för fokusarbete.

Så kanske kan det vara en idé att göra som ABB i Olofström och inför stör-ej-systemet Flowlight med gröna eller röda lampor som "läser av" vad du håller på med för tillfället och signalerar utifrån det. Dock verkar detta än så länge vara på utvärderingsstadium och inte helt tillgängligt på marknaden än. Läs mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6924472 

Behöver du vara kvar på arbetsplatsen kan det vara ett knep att sätta sig på ett annat våningsplan eller helt enkelt byta plats med en kollega på en annan avdelning. Vitsen med det här är att du dels inte kommer att bli avbruten lika mycket av andra som har frågor till dig och dels att samtalen som kanske pågår runt dig är irrelevanta. Det blir då lättare för hjärnan att koppla bort samtalen runt omkring eftersom det inte berör dig på samma sätt som de kan göra när dina närmaste kollegor börjar diskutera något.
 
Använder du de klassiska hörlurarna så hjälp dina kollegor genom att vara noga med att ta av och på dessa under dagen så att det blir lättare för dem som faktiskt vill försöka respektera att du vill sitta ostört till och från.

Ständigt lurar på blir lätt "urholkat" och då kommer folk fram ändå.

Lycka till så hörs vi om en vecka igen!
 

Nyhetsarkiv