Web_header_2.0

5 matsmarta tips för att behålla energin hela dagen

Vi kommer långt med verktyg och metoder för att jobba effektivt, men grunden till allt är ju att vi har en bra bas i form av en balanserad kost, lagom mycket motion och bra sömn.
 
Detta nyhetsbrev kommer därför att handla om matsmarta tips för en effektiv och energifylld vardag. Vi får tips av Ulrika Hoffer, kostrådgivare, författare & föreläsare som har superkoll på hur vi ska äta för att behålla effektiviteten och energin.

Ulrika har bl.a skrivit böckerna Smarta sötsaker, Good Mood Food och Ärlig Mat. Hennes böcker hittar du i bokhandeln och på t.ex Bokus och Adlibris. Vill du veta mer om hennes föreläsningar, utbildningar mm, hittar du mer info på www.rasmart.se.

5 matsmarta tips 

  • Ta måltiderna på allvar
  • Ät blodsockervänligt
  • Skippa pastan
  • Torska inte på fel eftermiddagsmellis
  • Byt miljö

 

1. Ta måltiderna på allvar
– Luncherna är ofta en utmaning när man strävar efter att vara effektiv, det kan verka smart att skippa den eller äta framför datorn för att hinna jobba på. Men ta måltiderna på allvar - större delen av tiden. Det finns alltid undantag när alla goda föresatser får läggas åt sidan, för att man ska hinna med, men spara "skärmluncherna" till de dagar då det verkligen brinner. Vi klarar oss fint på tre måltider om dagen, men rent beteendemässigt och för att hålla uppe energin är det lämpligt med planerade mellanmål också. Tre-fem gånger per dag är en bra riktlinje.
 
2. Ät blodsockervänligt
– Ät gärna långsamma kolhydrater, baljväxter, rotfrukter och bra proteinkällor, som fet fisk. Det är bra fettsyror för hjärnan. Ät dessutom bra fetter – en örtolja, mosad avokado, någon klick pesto, gärna baserat på kallpressade oljor, raps- eller olivolja. Då har man stommen. Bönor och linser är också mineralrikt och räknas både som kolhydrater och proteiner.
 
3. Skippa pastan
–  ”Ska jag inte ha ris, pasta eller bulgur till?” frågar sig många. Det kan du absolut ha, men då ska du nästan vara långdistanslöpare. Är du en vanlig kontorsråtta kommer du långt med rotfrukter och baljväxter – det innehåller mycket kostfiber och är bra för tarmfloran vilket har en jättestor påverkan för vår mentala trivsel. Om vi äter mycket kolhydrater bildar hjärnan mycket må bra-hormon serotonin, som behövs, men i stora doser gör det oss lätt trötta och dåsiga. Alltså olämpligt till lunch. Vill du vara pigg och spänstig och ge järnet i företag avråder jag från att äta couscous, ris och andra kolhydrater – om du inte sprungit på lunchen.
 
4. Torska inte på fel eftermiddagsmellis
– På eftermiddagen blir man lätt trött och det kan vara lockande att pigga upp sig med lite fika. Men försök håll det till nötter, frukt, keso eller muffins gjorda på ingredienser som mandelmjöl, ägg och banan. Äter du sött får du en skjuts i blodsockret och blir ofta rasande hungrig innan middagen. Spara godis och kakor till akutlägen. Jag har full sympati om man vill äta en croissant inför en deadline, men det är ingen bra strategi i vardagen. Hjärnan kommer att belöna dig. Fikasugen? Gör en veckoranson goda bollar att ta två-tre stycken av till eftermiddagsfikat. Brainballs och serotoninkulor håller sig hela veckan i en lufttät burk i kylen! Se recept nedan.
 
5. Byt miljö
– Gå helst bort från datorn när du äter, eller gör åtminstone annat än att jobba. Då håller du ihop måltiden på ett bra sätt och får en bra paus från arbete. Det behövs också för att lyckas. Men vill du inte äta på restaurang så kan du ladda med en smart matlåda. Gör en rejäl laddning sallader med rotfrukter och baljväxter där hemma, de håller i kylen hela veckan. Komplettera med två ägg ena dagen, en bit kyckling nästa och en burk makrill den tredje, till exempel.

Fikasugen?

Brainballs 
1 dl pumpafrön
1 dl torkade aprikoser
4-5 dadlar utan kärna
½ citron, saften
¼ tsk vaniljpulver
½ msk nyponskalsmjöl
½ msk nässelpulver
½ msk kokosolja

Gör så här: Mixa pumpafrön till ett fint mjöl, använd en matberedare med s-kniv i botten. Tillsätt alla andra ingredienser och mixa vidare. Rulla till små bollar, som du kan äta som de är eller rulla i nyponskalsmjöl.
 

Serotoninkulor
1 dl mandlar
1 dl dadlar utan kärna
1 msk kakao
1 knivsudd vaniljpulver
1 tsk flingsalt

Gör så här: Mixa mandlar till ett fint mjöl, använd en matberedare med s-kniv i botten. Tillsätt alla andra ingredienser utom salt och mixa vidare. Rulla till små bollar som du toppar med ett par flingor salt.

Nyhetsarkiv