Web_header_2.0

Koppla ur autopiloten och styr själv ibland!

Det sägs att vi ungefär 90-95 % av vår dag kör på autopilot, dvs vi styrs av automatiska tankar, beteende och program i vårt undermedvetna. Till stor del är det tur att vi har denna autopilot för annars hade det blivit väldigt jobbigt att kliva upp ur sängen på morgonen… MEN ibland behöver vi koppla ur autopiloten och själva sätta oss bakom spakarna och styra.

En bra strategi är därför att vid olika tillfällen under dagen koppla ur autopiloten och göra medvetna val. När och hur gör vi då det här? Jo, till exempel när:

  • Du precis skickat iväg ett mail
  • Du precis avslutat ett möte
  • Du precis avslutat ett telefonsamtal
  • Du precis blivit avbruten av kollegan 


Hur? När dessa tillfällen uppkommer av sig själva, eller att du faktiskt i förväg har planerat när de ska ske, så kopplar du ur autopiloten en stund genom att ställa dig frågan - Vad är viktigast att jag gör nu?

Det här kan kännas jättejobbigt då det är mycket lättare att slentrianmässigt t ex slänga sig över mailen och hålla sig sysselsatt. Problemet är bara att det kan göra att du håller dig sysselsatt med fel saker under väldigt lång tid.
 
Att stanna upp och koppla ur autopiloten kan ibland kännas som slöseri med tid i en väldigt hektisk vardag men det tar oftast inte mer än några minuter och kan spara väldigt mycket tid och energi genom att ibland hindra dig från att sätta igång med helt fel uppgifter.
  
Var inte rädd för pausen utan välkomna den med vetskapen om att du med största sannolikhet kommer att tjäna på den, både i tid och energi.
 
Istället för att kasta dig över ytterligare olästa mail kanske 5 min reflektion ger dig lösningen på ett problem du brottats med. Kanske ger det dig distans till en händelse som annars riskerat dra iväg i helt fel riktning.

Tveka inte att kontaka oss på TimeFinder om du har frågor!

Nyhetsarkiv